Home

Algemeen

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee, gelegen ter hoogte van Reggio di Calabria, in het uiterste zuiden van Italië. Bij de streek horen ook 3 eilandengroepen. Ten noorden liggen de Liparische eilanden, ten westen de Egadische eilanden en ten zuiden de Pelagische eilanden. De bevolking van Sicilië is over het algemeen gastvrij en vriendelijk. Het eiland wordt vnl. bezocht door Europeanen en in augustus vnl. door Italianen.

Het landschap op Sicilië is heuvel- en bergachtig en vrij groen. Het westelijke deel is wat schaarser begroeid, met hier en daar akkers, wijngaarden en boomgaarden. De oostkust is weelderig begroeid met o.a. citrusboomgaarden. Het landschap tussen Taormina en Catania wordt gekenmerkt door de ca. 3300m hoge vulkaan Etna. Dit is samen met de hoofdstad Palermo een van de belangrijke publiekstrekkers van het schiereiland. Om de Etna heen bevindt zich een vlakte waar grote hoeveelheden fruit worden verbouwd. De kust is grillig en heeft vooral aan de oostzijde steile rotswanden.

Sicilië kent een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en droog. Van april t/m oktober is de max. temperatuur gewoonlijk 20°C of hoger. In juli en augustus is een max. temperatuur van rond de 40°C normaal. Het zeewater koelt in de herfst langzaam af, zodat men in zee kan zwemmen tot begin november. In de winter daalt de max. temperatuur zelden tot beneden de 10°C.

De Siciliaanse keuken kent veel visspecialiteiten, waaronder inktvis (al dan niet gefrituurd). Op het gebied van zoetigheid zijn er de 'brioche con gelato' (zoet broodje met schepijs) en de 'granita' (soort waterijs). De patisserieën zijn een bezienswaardigheid op zich met hun fraaie vitrines vol kleine gebakjes en 'cannoli's' (rolletjes deeg gevuld met ricottakaas).

Het wegennet op Sicilië is goed. Tussen Palermo, Catania en Messina zijn vnl. 2-baanssnelwegen. De overige verbindingswegen zijn over het algemeen verhard en goed onderhouden. Italianen rijden over het algemeen hard en roekeloos. Bovendien wordt er nogal eens gebruik gemaakt van de claxon. Auto's kunnen het best geparkeerd worden op bewaakte parkeerterreinen, omdat vooral auto's van toeristen dikwijls het doelwit zijn van inbraken.

 

 

Activiteiten

Sicilië is een eiland met veel mogelijkheden. Zo kun je in de winter van de vulkaan Etna af skiën en in de zomer heerlijk zonnen op de stranden op Sicilië. De stranden op Sicilië variëren van grind- en kiezelstranden bij o.a. de badplaats Taormina en enkele zandstranden bij Giardini Naxos tot aan enkele langgerekte zandstranden aan de noordkust bij Cefalù en Campofelice di Roccella. Op de meeste stranden zijn zgn. lido's. Dit zijn bars of restaurants met een eigen deel op het strand, waar men veelal verplicht is een ligbed en parasol te huren.

Verder zijn de volgende bezienswaardigheden zeker de moeite waard om te gaan bezoeken als je op Sicilië bent:

 • De 3300m hoge vulkaan Etna, op 1900m hoogte, verder bereikbaar per cabinelift en jeeps.
 • De vallei van de Tempels bij Agrigento.
 • De eilanden Lipari en Vulcano met zwavelbaden.
 • De stad Siracusa met een groot archeologisch park met o.a. een Grieks theater en een Romeins amfitheater en het schiereiland Ortigia met authentieke kern met o.a. een kathedraal, een fort en Apollo-tempel.
 • De stad Palermo met o.a. een Normandisch Paleis, kathedraal en andere kerken.
 • Taormina met Griekse en Romeinse bouwwerken en het schiereilandje Isola Bella.
 • Kloof van Alcantara en middeleeuws stadje Castiglione.
 • De fraai in het binnenland gelegen stadjes Piazza Armerina met o.a. de zeer grote Romeinse Villa Casale (ook wel Villa Romana genoemd) met mozaïekvloeren en Enna met een middeleeuws kasteel.
 • Het natuurreservaat Parc de Madonië, in het achterland van Cefalù.
 • Authentieke kern, kathedraal, middeleeuws badhuis en ruïnes van de tempel van Diane in Cefalù.
 • Het eiland Stromboli, met zwarte lavastranden en een actieve vulkaan.
 • Catania met het Piazza del Duomo, kathedraal en beroemde vismarkt.
 • Erice, een bergdorp in de buurt van Trapani.

Er is ook een mogelijkheid om deel te nemen aan een excursie. Zo kun je met een jeep de zonsondergang vanaf de Etna gaan bekijken of je kunt met een boot met glasbodem een boottocht gaan maken.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de streektekst van Sicilië.

Accommodaties

De populairste plaatsen op Sicilië zijn Taormina, Giardini Naxos en Cefalù. Hier zijn verschillende soorten accommodaties gebouwd, vnl. kleinschalige accommodaties en middenklasse tot luxe accommodaties en een aantal zgn. agriturismo's (boerderijen die zijn omgebouwd tot een accommodatie).

Meer informatie over de accommodaties is op te vragen bij reisbureaus die over ons product Toeristiek TravelSearch beschikken.

 

 

 

Onderzoeker vertelt

Lees ook het reisverslag van onze onderzoeker.

Volg ons ook via

Volg ons via facebook Volg ons via twitter

Landinformatie

Ga goed voorbereid op reis met de landinformatie van Toeristiek. Ga naar uw reisadviseur en vraag hierom!

 

Lees verder

Bestemmingsinformatie

 

Alles wat u moet weten over uw
vakantieaccommodatie vóórdat u boekt!

Ligt het écht direct aan het strand of aan de
piste?  Zijn er bedden langer dan 2 meter?
Mogen er huisdieren mee?

Voorkom verrassingen en laat u goed adviseren
met behulp van de Toeristiek informatie.

Lees verder

 

Meer Toeristiek nodig?

Behalve land- en streekinformatie, heeft Toeristiek ook nog uitgebreide informatie over skigebieden, plaatsen en accommodaties. Vraag uw reisadviseur om objectieve Toeristiek informatie!

Benieuwd hoe consumenten bestemmingen beoordelen? Lees dan ook de vakantie beoordelingen en reviews op Vakantiepanel.nl. Hier lees je beoordelingen van Vakantiegangers en Experts over plaatsen en accommodaties.

over Toeristiek

Toeristiek is dé provider van objectieve, onafhankelijke, betrouwbare en actuele bestemmingsinformatie.

Al 40 jaar biedt Toeristiek de reisbranche objectieve informatie over landen, streken, skigebieden, plaatsen en accommodaties.

 

De bestemmings- en accommodatieinformatie van Toeristiek is ook op maat te maken voor touroperators, websites en OTA's. 

 

Toeristiek kan ook het contentbeheer voor uw hotel(s), vakantiepark(en), camping(s) of bestemmingen verzorgen. Mail voor meer informatie hierover met r.meutstege@qenner.com of bel: 088 - 2500000.