Home

Maffia?

Sicilië roept al snel bij menigeen een stereotype beeld op: een grote criminele maffiabende daar op dat verre eiland in de Middellandse Zee! Laat ik dat idee meteen de wereld uit helpen, het is een van de veiligste vakantiebestemmingen in Europa! Andere clichés zijn er om te koesteren. Nergens anders is het Italiaanse leven namelijk zo heerlijk Italiaans als maar zijn kan. Wapperend wasgoed aan de balkonnetjes in de smalle klinkerstraatjes, hectisch, toeterend verkeer, vliegensvlugge scooters, machomannen met stoere zonnebrillen (ook in de winter...), perfect gekapte dametjes, heerlijke ijsjes en dan de Siciliaanse keuken... Dat zit alvast goed. En wat valt er te zien, behalve mooie stranden aan azuurblauw, kraakhelder water?

 

Cultuur

Sicilië heeft dankzij de strategische ligging tussen Europa en Afrika een rijk verleden. Vele volken hebben dan ook om het eiland gevochten. Achtereenvolgens kwamen de Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs, Duitsers en Spanjaarden op bezoek, die een schat aan bezienswaardigheden hebben achtergelaten. Het eiland is bezaaid met archeologische opgravingen, waarvan het Griekse theater in Taormina een van de bekendste is. Dit amfitheater heeft een van de mooiste liggingen ter wereld, hoog op een rots, met een imposant uitzicht op de vulkaan Etna, de rotsachtige kust en de omgeving met de historische plaats Taormina en de badplaats Giardini Naxos. De grote, redelijk onbekende stad Siracusa in het zuiden staat zelfs in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook hier zijn weer Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Normandische sporen getuigen van een turbulente geschiedenis. Villa Casale in het zuidelijke binnenland vond ik zelf ook erg indrukwekkend. Dit is een opgraving van een Romeinse Villa met zeer goed bewaard gebleven mozaïekvloeren. En de rit ernaar toe is ook een feestje, je komt langs authentieke dorpen zoals Enna en Piazza Armerina, die op ingenieuze wijze tegen de heuveltoppen gebouwd zijn, waar meestal een mooie (barokke) kerk boven alle huizen uitsteekt.

 

Natuur

Maar met al die geschiedenis zou ik bijna de natuur vergeten op dit vulkanische eiland, en hiermee de spectaculairste attractie: de beroemde, ca. 3300m hoge vulkaan Etna (de hoogte wil nog wel eens verschillen na een uitbarsting). De Etna is de hoogste actieve vulkaan van Europa en domineert de weide omtrek. Een deel van de Etna is tevens als natuurreservaat bestempeld. Je kunt op eigen gelegenheid naar Rifugio Sapienza op 1900m, maar ik koos ervoor om per excursiebus te gaan, omdat je zo nog interessante verhalen van een gids te horen krijgt. Vanaf dit punt gaat een cabinelift verder naar 2600m hoogte, waar je verder omhoog gaat per 4-wheeldrive jeeps richting de 3000m. Hoger mag je alleen komen onder leiding van een ervaren berggids. Denk er wel aan dat het op deze hoogte wel ca. 15 graden frisser is dan op zeeniveau! Wie minder avontuurlijk is ingesteld en niet met de cabinelift verder omhoog wil, kan bij Rifugio Sapienza zelf een grote kratermond bewonderen die ontstaan is na de uitbarsting van 2001. Verder zijn er in de omgeving nog wel 200 kleinere kraters te ontdekken! In de winter kan er zelfs geskied worden; er zijn 5 (eenvoudige) liften en ca. 6km pistes. Geen groot gebied, maar skiën op een vulkaan lijkt me een bijzondere belevenis.

Op de rest van het eiland is de natuur ook zeker de moeite waard. In de buurt van Cefalù ligt het natuurreservaat van Madonie, met nog steeds toppen tot bijna 2000m, die prachtige vergezichten bieden, tot aan de Etna aan toe. Onderweg kom je pittoreske dorpjes tegen, waar je je auto behendig door zeer smalle straatjes moet zien te manoeuvreren. Nabij Taormina ligt nog een fantastisch dorp, nl. Forza d'Agro, dat model stond voor een typisch Siciliaans dorp in de Godfather-filmcyclus.

 

Keuken

De keuken van Sicilië is een van de meest gevarieerde van Italië. Daar hebben de verschillende volken en culturen die het eiland bezet hebben zeker aan bijgedragen. De Grieken brachten o.a. olie, honing, kaas en tarwe. De Arabieren zorgden voor aubergines, sinaasappels en zoetigheden. In veel souvenirwinkeltjes is marsepein in de vorm van fruit te koop en de granita, een soort gezoet ijs, is een geliefde snack.

Kortom: Sicilië is een veelzijdige bestemming met voor elk wat wils: zon, zee, strand, cultuur, natuur(geweld) en overheerlijk eten!

Volg ons ook via

Volg ons via facebook Volg ons via twitter

Landinformatie

Ga goed voorbereid op reis met de landinformatie van Toeristiek. Ga naar uw reisadviseur en vraag hierom!

 

Lees verder

Bestemmingsinformatie

 

Alles wat u moet weten over uw
vakantieaccommodatie vóórdat u boekt!

Ligt het écht direct aan het strand of aan de
piste?  Zijn er bedden langer dan 2 meter?
Mogen er huisdieren mee?

Voorkom verrassingen en laat u goed adviseren
met behulp van de Toeristiek informatie.

Lees verder

 

Meer Toeristiek nodig?

Behalve land- en streekinformatie, heeft Toeristiek ook nog uitgebreide informatie over skigebieden, plaatsen en accommodaties. Vraag uw reisadviseur om objectieve Toeristiek informatie!

Benieuwd hoe consumenten bestemmingen beoordelen? Lees dan ook de vakantie beoordelingen en reviews op Vakantiepanel.nl. Hier lees je beoordelingen van Vakantiegangers en Experts over plaatsen en accommodaties.

over Toeristiek

Toeristiek is dé provider van objectieve, onafhankelijke, betrouwbare en actuele bestemmingsinformatie.

Al 40 jaar biedt Toeristiek de reisbranche objectieve informatie over landen, streken, skigebieden, plaatsen en accommodaties.

 

De bestemmings- en accommodatieinformatie van Toeristiek is ook op maat te maken voor touroperators, websites en OTA's. 

 

Toeristiek kan ook het contentbeheer voor uw hotel(s), vakantiepark(en), camping(s) of bestemmingen verzorgen. Mail voor meer informatie hierover met r.meutstege@qenner.com of bel: 088 - 2500000.